Værdagbok 2018MARS

31. mars. Måneden blir kald og nedbørsfattig – bare 63 mm. og kun i 2008 var det mindre nedbør, 47,4 mm. Også temperaturen er i nærheten rekord, men både i 2006 og 2013 var det kaldere. I år havner gjennomsnittstemperaturen på -0,61.

25. mars. Første våruke 18-24, dvs.døgntemperaturer over 0. Nå går det mot kalde døgn, men fine dager med mye sol!

20. mars. Endelig har det blitt litt omslag til mildere vær, og med det også litt nedbør. Fortsatt har dette vært en svært nedbørfattig måned og gjennomsnittstemperaturen ligger an til å havne godt under normal for mars.


10. mars. Den helt spesielle vinteren fortsetter. I tillegg fikk vi Sibirluft inn ca. 20. febr. fram til ca. 6. mars. Dette svekker seg sakte nå, men fortsatt har vi skikkelig vintervær med 6-7 kuldergrader om natta og rundt 0 på dagen pga. soloppvarminga. Veldig rart er det også at vi ikke får mer nedbør, 18 mm i febr. og etter 10 dager i mars, 2,2 mm! Jeg har gått gjennom statistikken min nøye og kan se at siste mildvær med regn er 24. januar! Dette er veldig sjeldent...

FEBRUAR

28. februar. Februar ble værmessig svært spesiell, 2 grader kaldere enn normalen og rekordmessig nedbørfattig! Kun 18 mm nedbør - det er en femtedel av normalen. De siste dagene av måneden er de kaldeste som jeg har målt siden 2001, da det faktisk var en smule kaldere. Ellers var måneden kjølig, men ikke veldig kald. Det er spesielt at det ikke har vært en eneste periode med mildvær og regn.26. februar. I natt fikk vi vinterens kaldeste natt, -23,3 på det kaldeste.

23. februar. Noe ruskevær med snø og vind i dag, ellers har det stabile vinterværet fortsatt. Dersom det ikke kommer mer enn 17 med nedbør de siste dagene i februar vil dette bli den tørreste nedbør jeg har målt.

 

15. februar. Etter noen kalde dager i starten av måneden har det nå gått over til en eventyrlig fin værtype, null nedbør og temperaturer i nærheten av null - og sola kommer for alvor tilbake! :-)

1. februar. I natt har vi hatt mye sterkere vind enn da "Cora" passerte 8. januar! Uten at det har vært karakterisert som ekstremvær. Kl.3.24 registrerte vindmåleren gjennomsnittsvind for et minutt på 17,5 m/s, men ved en titt i vindloggen finner jeg hastigheter opp til 48 m/s! Dette er da i enkelt vindkast. Mye mere heftig enn "Cora"!

JANUAR

31. januar. Måneden ble helt gjennomsnittlig. Temperaturen ender opp 0,1 grader kaldere enn normalen (gjennomsnitt fra 1993) og nedbøren blir på 68 % av normalen. Sjøl med forholdsvis lite nedbør har vi hatt en januar med sjelden stabilt skiføre (les snømengde). Minste snømengde jeg har målt er i uke 3 med 32 cm. Jeg må faktisk helt tilbake til januar 2004 for å finne høyere minimumsmengde med snø i januar. Visst har vi hatt mere snø både i januar 2012, 2011, 2009 og 2005, men i disse årene har mengden variert mer fra uke til uke - sannsynligvis fordi mildværsinnslagene har vært vesentlig sterkere, med mer regn og høyere temperaturer. En rask gjennomgang av temperaturstatistikken bekrefter dette.


15. januar. For  ei uke siden (8. januar) feide ekstremværet Cora forbi oss og jaggu fikk vi også ganske kraftig styggvær i går kveld/natt og utover dagen i dag. Denne gang er det ikke karakterisert som ekstremvær, antakelig fordi det  ikke følger nedbør med. I opptakten til Cora kom det 30-40 cm snø og det betydde skikkelig snøføyke over store områder. Nå har det vært litt mildvær som binder snøen fast og det har vært null snøføyke. Vinden som vi har denne gang og under Cora er slett ikke av de verste i Grong, men Cora skapte noen ødeleggelser forrige helg i ytre del av fylket. Som vanlig ikke så ille her, vindstyrke innafor kulings styrke - i fjellet var det nok vesentlig sterkere.

Det ser ut til at vi skal ha dette været også i morgen (16/1)

Ekstra informasjon